Home // - València // SETENA EDICIÓ DELS PREMIS OVIDI MONTLLOR A LA MÚSICA EN VALENCIÀ

SETENA EDICIÓ DELS PREMIS OVIDI MONTLLOR A LA MÚSICA EN VALENCIÀ

Carles Dénia, Feliu Ventura, VerdCel i Arthur Caravan, entre els guardonats · VilaWeb rep el Premi Ovidi d’Honor pel suport a la música en català. La música valenciana ha viscut avui una de les seves grans nits amb la gala de lliurament dels Premis Ovidi, que organitza el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en valencià (COM). La gala ha esdevingut un sentit homenatge als ‘més de trenta anys de trajectòria indiscutible, amb un bon grapat de discos’ del grup Al Tall, referència fonamental en la recuperació de la música tradicional del País Valencià. L’acte s’ha fet a la Societat Coral el Micalet, a València.

Al Tall ha rebut el ‘Premi a la trajectòria artística’. El jurat, format per periodistes especialitzats i crítics, defineix Al Tall com els ‘mestres de la música folk que han inspirat tants altres grups posteriors’. Uns emocionats Vicent Torrent i Manuel Miralles (els dos creadors d’Al Tall encara actius al grup) han pujat a l’escenari per agrair el reconeixement dels seus col·legues, flanquejats per alguns dels molts músics que han passat pel grup, entre els quals hi havia un altre dels fundadors, el cantant Miquel Gil. El públic, que ocupava completament el teatre de la Societat Coral El Micalet, els ha dedicat una llarguíssima ovació de diversos minuts de durada.

Entre els premiats cal destacar els artistes que han aconseguit dos guardons: Carles Dénia (vídeo), arranjaments i àlbum de folk; Feliu Ventura (vídeo), lletra i àlbum de cançó, i Senior i el Cor Brutal (vídeo), disseny de carpeta i cançó. Els dos grups alcoians guanyadors de les categories pop i rock, VerdCel (vídeo) i Arthur Caravan (vídeo), confirmen el bon estat de la música en la ciutat d’Ovidi Montllor, als qual cal afegir Hugo Mas, premi al millor videoclip. Aspencat, després d’haver tingut nominacions en edicions anteriors, s’endú enguany el premi d’electrònica i hip-hop. Per la seva banda, Skapats ha rebut el premi a la millor maqueta i participarà en la Gira d’Escola Valenciana.

El Premi Ovidi al suport a la música en valencià s’ha atorgat, per unanimitat, a VilaWeb. L’ha recollit la periodista responsable del canal de música del diari, Bel Zaballa, de mans del membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Honorat Ros. Zaballa, que ha estat acompanyada pel director del diari, ha volgut compartir el guardó amb el realitzador de VilaWeb TV, Jordi Carreño i ha reivindicat la necessitat que els mitjans i les institucions tinguin un compromís amb la música feta en català.

Segons el jurat, ‘el compromís amb la música del País Valencià de VilaWeb ha permès un millor coneixement de les novetats i concerts dels músics valencians a tot el domini lingüístic català i al món. Especialment destacable és el suport que hi presta, no solament via informativa, sinó també amb els directes que enregistra a les instal·lacions pròpies i que difon en format videoclip per la xarxa’.

Enguany, de manera extraordinària, s’ha dedicat un moment de la gala a lliurar el Premi Barnasants al cantautor Joan Amèric, guardonat pel concert que va fer al festival de cançó d’autor en què va presentar seu últim disc, que va ser enregistrat en directe.

Tota la informació musical, a VilaWeb Música.

nota de premsa

Enguany celebrarem la festa de la música en valencià el dia 28 de juny, a les 22.00 hores, a la sala de la Societat Coral El Micalet de la ciutat de València … Per setena vegada es convoquen els Premis Ovidi a la música en valencià. Durant aquests anys, el sector de la música en la nostra llengua ha anat creixent en capacitat de producció, en qualitat artística i en reconeixement del públic. La contínua aparició de nous grups musicals, la diversitat d’estils i recursos artístics, la consolidació dels autors joves emergents, així com la incipient indústria del sector –segells discogràfics, agències de management, estudis d’enregistrament–, permeten afirmar, com han assenyalat els principals crítics, que ens trobem en un moment excel•lent de la música en valencià quant a creativitat i dinamisme, un moment dolç que tan sols es fa agre per la manca de suport de les institucions públiques valencianes i de la Radiotelevisió Valenciana. A més dels premis a la música, al disseny i al videoclip que lliuren els jurats corresponents, el Col•lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià, atorga cada any dos premis: un per a distingir aquells la trajectòria artística dels quals haja significat una aportació important a la nostra música, i un altre per a reconèixer la persona, mitjà o institució que haja destacat pel seu suport a la música en valencià.El Premi Ovidi a la trajectòria artística ha recaigut per unanimitat en el grup Al Tall, grup pioner amb més de trenta anys de trajectòria indiscutible, amb un bon grapat de discos, mestres de la música folk que han inspirat tants altres grups posteriors. Al Tall també ha estat referent de la recuperació de la tradició musical valenciana i de l’actualització del gènere amb la seua reproposta. Ells han difós al món la música valenciana posant-la al costat de les músiques de les dues riberes del Mediterrani.El Premi al suport a la música en valencià se li atorga per unanimitat a Vilaweb, diari digital el compromís del qual amb la música del País Valencià ha permés un millor coneixement de les novetats i concerts dels músics valencians arreu del domini lingüístic català i del món. Especialment destacable és el seu suport, no només informatiu, sinó per mitjà dels directes que graven a les seues instal•lacions i difonen en format videoclip per la xarxa.

Extraordinàriament, enguany dedicarem un moment al lliurament del Premi Barnasants, festival de Barcelona que ha destacat per l’atenció als músics valencians i ha guardonat el nostre company Joan Amèric. Lliurarà el premi Pere Camps, organitzador del Barnasants.

FINALISTES PREMIS MÚSICA
Jurat: Xavier Aliaga (El País), periodista i escriptor; Eduard Guillot (La Cartelera, Levante-EMV), periodista i crític musical; Juanma Játiva (El País), periodista i crític musical; Quim Vilarnau (Enderrock), periodista i crític musical; Carla González, periodista i investigadora; i Josep Vicent Frechina (secretari del jurat), crític musical i autor del llibre fonamental “La cançó en valencià”.

Millor disc de cançó
Andreu Valor, A l’ombra de l’obscuritat
Joan Amèric, Directament
Feliu Ventura, Música i lletra
Sergi Contrí, Dies de fira i flors

Millor disc de folk
Miquel Gil, X Marcianes
Rafel Arnal, Pam a pam
Carles Dénia, El paradís de les paraules
Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries + Pep Gimeno Botifarra, La Barraca

Millor disc d’electrònica i hip hop
Arrap, Ara va de bo
Barraques Sud Sistema, Abans que s’acabe el món
Aspencat, Inèdit
El Blüe, 1991-2011 Qui va matar a Alfonso Pérez?

Millor disc de pop
Autòmats, Les revelacions microscòpiques
Litoral, Incidents melòdics del món irracional
Verdcel, Els dies del saurí
L’etern retorn, L’etern retorn

Millor disc de rock
Senior i el Cor Brutal, Gran
Neuròtics, Incertesa
Arthur Caravan, Atles enharmònic
Odi, El badar de les consciències

Millor maqueta
Narayama, Narayama
Tempesta, Demo-níaca
Skapats, Skapats
Nius de nit, Nius de nit

Millors arranjaments i producció
Verdcel, Els dies del saurí
Autòmats, Les revelacions microscòpiques
Carles Dénia, El paradís de les paraules
Rafel Arnal, Pam a pam

Millor cançó
“De la mar”, Miquel Gil
“Balada d’indis i comboixos”, Arthur Caravan
“La sort adormida”, Senior i el Cor Brutal
“La boira i la sénia”, Verdcel

Millor lletra
“La boira i la sénia”, Verdcel
“El bon any”, Senior i el Cor Brutal
“Història d’un sofà”, Feliu Ventura
“Himne a l’alegria”, Arthur Caravan

FINALISTES PREMIS DISSENY I VÍDEOCLIP
Jurat: Xavi Calvo, dissenyador i publicista; Jordi Albinyana (guanyador de l’any passat), artista plàstic, dissenyador i músic; i Cèsar Amiguet (secretari del jurat), dissenyador d’Escola Valenciana.

Millor disseny
Sense permís de la NASA, de Lilit i Dionís
Gran, de Senior i el Cor Brutal
Incidents melòdics del món irracional, de Litoral
El corral de Pepeta, d’El corral de Pepeta

Millor videoclip
“Hepàtica”, d’Hugo Mas
“Em diuen”, de Tashkenti
“La vida sense tu”, d’Obrint Pas
“La generació dels plats trencats”, de Malnom

 
SETENA EDICIÓ DEL PREMIS OVIDI A LA MÚSICA EN VALENCIÀ
NOTA DE PREMSA
GALA PREMIS OVIDI MONTLLOR 2012
 

Posted in - València, * ValldignaDigital, Col.lectiu Ovidi Montllor-COM and tagged as , , ,

5 Comments

 • Jurat: Xavier Aliaga (El País), periodista i escriptor; Eduard Guillot (La Cartelera, Levante-EMV), periodista i crític musical; Juanma Játiva (El País), periodista i crític musical; Quim Vilarnau (Enderrock), periodista i crític musical; Carla González, periodista i investigadora; i Josep Vicent Frechina (secretari del jurat), crític musical i autor del llibre ‘La cançó en valencià’.

  Millor disc de cançó: Feliu Ventura, ‘Música i lletra’

  Millor disc de folk: Carles Dénia, ‘El paradís de les paraules’

  Millor disc d’electrònica i hip-hop: Aspencat, ‘Inèdit’

  Millor disc de pop: Verdcel, ‘Els dies del saurí’

  Millor disc de rock: Arthur Caravan, ‘Atles enharmònic’

  Millor maqueta: Skapats, ‘Skapats’

  Millors arranjaments i producció: Carles Dénia, ‘El paradís de les paraules’

  Millor cançó: ‘La sort adormida’, Senior i el Cor Brutal

  Millor lletra: ‘Història d’un sofà’, Feliu Ventura

  FINALISTES PREMIS DISSENY I VIDEOCLIP

  Jurat: Xavi Calvo, dissenyador i publicista; Jordi Albinyana (guanyador de l’any passat), artista plàstic, dissenyador i músic; i Cèsar Amiguet (secretari del jurat), dissenyador d’Escola Valenciana.

  Millor disseny ‘Gran’ de Senior i el Cor Brutal

  Millor videoclip ‘Hepàtica’ d’Hugo Mas

 • LEVANTE-EMV VALÈNCIA Carles Dénia (arranjaments i àlbum de folk), Feliu Ventura (lletra i àlbum de cançó) i Senior i el Cor Brutal (disseny de carpeta i cançó) van ser el grans triomfadors dels VII Premis Ovidi en obtindre dos guardons cadascun. Els premis, organitzats pel Col·lectiu de Músics i Cantants en Valencià (COM), es van lliurar en el transcurs d’una gala celebrada la seu de la Societat Coral El Micalet en un ambient molt festiu i vibrant i amb una nombrosa afluència de públic.
  Els dos grups alcoians guanyadors de les categories pop i rock, VerdCel i Arthur Caravan, confirmen el bon estat de la música en la ciutat d’Ovid Monllori, als qual cal afegir Hugo Mas (millor vídeoclip). Aspencat, després d’haver tingut nominacions en edicions anteriors, s’endú enguany el premi d’electrònica i hip-hop. Skapats ha rebut el premi a la millor maqueta i participarà en la Gira d’Escola Valenciana
  El moment àlgid de la vetlada es va produir al final de l’acte amb el lliurament del Premi a la trajectòria artístic al grup Al Tall, veritable emblema de la música en valencià des de fa més de tres dècades. Després d’escoltar els missatges de felicitació enviats per diversos col·laboradors il·lustres de la banda, uns emocionats Vicent Torrent i Manuel Miralles (els dos creadors d’Al Tall encara actius al grup) pujaven a l’escenari per agrair el reconeixement dels seus col·legues, flanquejats per alguns dels molts músics que hi han passat, entre els quals també un altre dels fundadors, Miquel Gil. També s’hi va fer entrega de dos altres premis honorífics. Pel suport a la música en valencià es va distingir el diari digital Vilaweb i el premi fou recollit per Bel Zaballa, responsable a Vilaweb de l’àrea de música, i el director del mitjà, Vicent Partal. D’altra banda, el cantant d’Alzira Joan Amèric rebé el premi Barnasants de mans del director del festival, Pere Camps. Un festival centrat en la cançó d’autor i que s’ha caracteritzat per una atenció esmerada a les propostes dels artistes valencians. El fet d’incloure aquest moment a l’acte dels VII Premis Ovidi ha estat una manera de reconéixer el treball de suport d’aquest festival.
  A diferència d’anys anteriors, aquesta vegada no hi va haver un presentador encarregat de conduir i animar la gala, tot i que es va poder fruir de l’humor de Xavi Castillo a través del vídeo enregistrat expressament per als Premis Ovidi. Les introduccions es realitzaven a través d’un audiovisual i els premis eren lliurats pels diferents membres del jurat, integrat per professionals del periodisme i del disseny i, en algun cas, per personalitats relacionades amb la Federació Escola Valenciana o l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que ha col·laborat amb un ajut en aquesta edició.
  El discurs del president del COM i les declaracions dels diversos artistes i membres del jurat, van coincidir a subratllar la quantitat i qualitat de la collita d’enguany.

  Carles Dénia, Feliu Ventura i Senior i el Cor Brutal , grans triomfadors dels Ovidi

css.php
%d bloggers like this: