Home // * ValldignaDigital // #Valldigna #Simat reconeix la cantautora #MariCarmeGirau #ElsSetzeJutges ✸

#Valldigna #Simat reconeix la cantautora #MariCarmeGirau #ElsSetzeJutges ✸

YouTube Preview Image

Ajuntament de Simat de la Valldigna atorga el Premi Jaume II a Mari Carmen Girau per la seua trajectòria en la Música En Valencià

YouTube Preview Image

https://i2.wp.com/www.simat.org/images/simat/2017/setembre/0001.jpg?resize=570%2C807

 

[LA COTORRA DE LA VALL] L’Ajuntament de Simat retrà homenatge el pròxim 9 d’Octubre a la veïna i cantautora Maria del Carme Girau Alonso durant l’acte institucional que tindrà lloc a partir de les 12 de migdia. Se li farà lliurament del premi Jaume II El Just “per ser l’única persona del País Valencià en formar part del llegendari grup dels ‘Setze Jutges”, a més de ser la primera dona de Simat en cursar estudis universitaris”.

Víctor Mansanet, alcalde de Simat, ha assenyalat que “Maria del Carme va ser una dona valenta i lluitadora, que arriscà molt per defensar una part important del nostre patrimoni cultural i ho va fer en una època molt difícil”.

Girau va nàixer a Simat l’any 1940, va passar tota la seua infantesa al municipi, i va anar a Barcelona per començar els estudis universitaris de Farmàcia, essent la primera dona de Simat que va cursar titulacions superiors.

Aquest reconeixement que ara fa de manera individual l’Ajuntament de Simat s’uneix a l’homenatge general que tots els pobles de la Valldigna li donaren en juny del 1998, quan a iniciativa de la entitat cívica i cultural “Nacionalistes de la Valldigna” es van recuperar els masters dels seus “singles” a Barcelona i es van editar en un CD patrocinat pels Ajuntaments.

L’associació “Nacionalistes de la Valldigna” havia iniciar feia més d’un any les gestions per intentar la confecció del CD en estreta col·laboració amb el cantautor Paco Muñoz, que ja havia inclós una de les seus cançons en un CD dedicat als xiquets. Els ajuntaments de la Valldigna recolzaren la idea i feren possible l’edició del CD coincidint amb l’efemèride de l’Any de la Valldigna.

El CD en aquells anys va significar la recuperació de Maria del Carme Girau, una de les veus de la “Nova Cançó”, moviment musical nascut a la dècada del 60 i que va tenir un gran protagonisme en els moviments cívics dels últims anys del franquisme.  La veu de la cantaautora de Simat se sentia de nou amb la frescor original després de 30 anys de silenci gràcies al CD editat pels ajuntaments de la Valldigna amb ocasió del 700 aniversari i que es va presentar oficialment en la X Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna celebrat a Tavernes.

El CD recollia els tres “singles” enregistrats a Barcelona entre els anys 1964 i 1966 per la casa Edigsa amb un total de 13 cançons, 9 amb lletra i música original de Maria del Carme Girau i altres 4 temes de cançons tradicionals. Tres de les cançons del single titulat “País Valencià. Cançons tradicionals”, com va recordar Maria del Carme “foren preparades per Joan Fuster, recuperant les versions valencianes de temes que també es canten a Catalunya i les Illes. Joan Fuster em preparava les lletres de les cançons. Jo aleshores no escrivia valencià i li enviava per correu les lletres tal com les escrivia fonèticament i ell me les tornava corregides”.

A principis de 1964 i coincidint amb l’estada a Barcelona per estudiar farmàcia, la cantautora de Simat  s’integrà com a nové component en “Els Setzes Jutges”, grup format entre altres per Serrat, Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet i Lluís Llach. Va participar molt activament en els recitals de la Nova Cançó assolint un gran èxit. Qualificada com una de les millors veus de la Nova Cançó, la seua figura es va desaprofitar per les circumstàncies, ja que  la dissolució del Setze Jutges va coincidir la seua anada a Vigo, i va deixar de cantar.

 

 

 

Posted in * ValldignaDigital
css.php
%d bloggers like this: