Home // * ValldignaDigital // #Valldigna @ZooPosse #LaMestra (#RAVAL) homenatge a la mestra #MariféArroyo

#Valldigna @ZooPosse #LaMestra (#RAVAL) homenatge a la mestra #MariféArroyo

YouTube Preview Image

#LaMestra un homenatge a la mestra valldignenca: el punt culminant de Raval és ‘La mestra’, un magnífic homenatge a #MariféArroyo, que entre el 1974 i el 1982 va engegar a Barx (la Safor) un projecte d’escola popular, democràtica i valenciana que va acabar com el rosari de l’aurora (i que, de fet, es pot interpretar com un símbol de l’accidentada transició democràtica al País Valencià).

Arroyo va voler introduir un component de normalitat en un entorn que no ho era gens, de normal, i que per tant va ser tallat de soca-rel per la intolerància i, cosa que és pitjor, per l’autoodi miserable dels que haurien d’haver-se sentit més involucrats en el projecte.

Inspirada clarament en el llibre La mestra (editat per 3 i 4 l’any 1995 i reeditat per Bromera el 2010), escrit per Víctor Gómez Labrado, membre d’aquell mític equip de mestres de Barx, la gent de Zoo ret homenatge a tot el que aquella experiència va significar de llavor de futur i alhora de risc en aquell present encara fosc: ‘Quin gust sentir-la parlar,/ si del carrer i el corral és l’ama./ I ara hi ha un poble que brama/ en un idioma proscrit.’

Als Zoo, com deia abans, se’ls entén tot. I per si en quedava encara cap dubte, el tall que va a continuació de ‘La mestra’ és titula ‘Dilo en castellano’ i comença dient coses com: ‘Una medalla per a la Verge Maria,/ un àngel de la guarda en cada comissaria,/ l’esperit sant empara la policia/ que dispara mangueres d’aigua beneïda.’

Raval s’acaba amb la mateixa força amb que obria el foc… i amb una cançó que es titula ‘Correfoc’. Una cançó que en la darrera estrofa resumeix molt bé el que podríem dir que és la filosofia d’aquest ‘col·lectiu musical valencià’ amb tantes coses a reivindicar: ‘En la meua boca un correfoc…/ Ni furtant-nos els somnis/ ni cremant la trinxera…/ ni amb la llei, ni el tricorni/ ni amb presons ni cavernes/ callaran a la fera.’

Posted in * ValldignaDigital
css.php
%d bloggers like this: