Home // * Levante // “El tresor del castell de Marinyén” d’Isabel Canet

“El tresor del castell de Marinyén” d’Isabel Canet

Diumenge, podrem recòrrer la Valldigna de la mà de Gonçal, el fill d’un hostaler que vol buscar el tresor que s’amaga al castell de Marinyén.  Us convidem a ser partícipips de les llegendes que amaguen els nostres territoris, de segur que us fascinaran. [Fundació Bromera per al Foment de la Lectura]

Posted in * Levante, * ValldignaDigital, > Simat, > Valldigna, Isabel Canet and tagged as ,

2 Comments

 • El castell de Marinyén, una de les llegendes de Llegir en valencià. La Valldigna i la reina mora protagonistes al llibre d’Isabel Canet Ferrer

  La llegenda de la reina mora que habita al castell de Marinyén és una de les històries que formen part de la campanya d’animació lectora “Llegir en valencià, paisatges de llegenda”. Un llibre, escrit per l’autora Isabel Canet Ferrer, on la Valldigna és la principal protagonista. El llibre es podrà aconseguir este diumenge, 6 de juliol per només 1€ en comprar el diari Levante-EMV.

  El tresor del castell de Marinyén conta la història de Gonçal, un xic que el dia que va fer díhuit anys va dir que estava fart de l’hostal de son pare i que se’n volia anar a buscar fortuna. Començaria pel castell de Marinyén, per si hi trobava el famós tresor. Però els seus majors li contaren la llegenda de la reina mora, aquella que, segons alguns, encara ronda per la Valldigna des dels temps de la fundació del monestir. En el seu viatge, Gonçal descobrirà que l’ambició és una mala consellera i que els tresors més grans no es poden pagar ni amb tot l’or del món.

  Llegir en valencià, paisatges de llegenda és una campanya d’animació lectora que vol fomentar la lectura i promocionar el valencià. Va dirigida a tot tipus de públic, estan escrits en lletra gran, interlineat generós i tenen al final un glossari que ajuden al lector a comprendre les paraules amb més dificultat. A més, al final dels llibre s’ofereixen informacions pràctiques i interessants sobre els espais descrits que animen al lector a visitar el paratge. La campanya està formada, entre moltes accions, per una col·lecció d’11 llibres que narren llegendes situades en alguns dels paisatges més emblemàtics del nostre territori.

  En la 9a edició, «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» convida els lectors a descobrir algunes de les llegendes millor guardades de les nostres terres. El primer llibre, La cara del moro d’Alacant, sobre la muntanya del Benacantil, es va repartir gratuïtament el passat diumenge 22 de juny amb el diari Levante-EMV. En total, es tracta d’11 llegendes, cadascuna escrita per un escriptor reconegut i ambientada en un dels nostres paisatges més emblemàtics. El Benicadell, la Calderona, el Cap d’Or de Moraira, la Valldigna, el Salt de la Nóvia, les Columbretes, el Penyagolosa, la Murta, el Castell de Xàtiva i la Font Roja són els paratges naturals que descobrirem en aquests nous títols. Il·lustrades per Paula M. Rufat, les 11 històries són fruit del talent d’11 escriptors ben consolidats: Joaquim G. Caturla, Joan Olivares, Raquel Ricart, Urbà Lozano, Isabel Canet, Maria Jesús Bolta, Anna Monner, Joan Andrés Sorribes, Josep Antoni Fluixà, Víctor Labrado i Isabel-Clara Simó.

  Fins al 27 de juliol, els llibres de la col·lecció «Llegir en valencià, llegendes valencianes» es podran aconseguir amb el diari Levante-EMV cada dissabte i diumenge per només 1€.

  Enguany, igual que les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya http://www.llegirenvalencia.org, on trobarem tota la informació detallada: el calendari de distribució, els articles d’animació a la lectura que aniran publicant-se a Levante, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar vals de compra per als supermercats Consum, vals de compra per a les botigues de Pollos Planes i vals de menú per a dos persones per a consumir en els restaurants La Parrilla de Pollos Planes.

  Més de 50 institucions donen suport a la campanya «Llegir en valencià» i el seu objectiu de fomentar la lectura en valencià. La majoria renoven el seu compromís, però també n’hi ha noves incorporacions tant pel que fa a institucions públiques –Diputació d’Alacant i la Universitat d’Alacant– i a associacions –l’Associació d’Editors del País Valencià–, com a entitats privades –el diari Información, Sala Russafa, Delícies de Déus, Hotel Rural Ca les Senyoretes i Pollos Planes. Per a la Fundació Bromera és tot un privilegi comptar amb un suport del món econòmic, social i polític valencià tan sòlid per tal que la rellevància social i cultural de la iniciativa continue creixent i, alhora, faça augmentar el nombre de lectors.

  Aquesta novena campanya consolida un camí de col·laboració i unió d’esforços que la Fundació Bromera va impulsar ara fa nou anys en col·laboració del diari Levante-EMV, Consum, Fundació Bancaixa, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputació de València, Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana i el Consell Valencià de Cultura que té el suport explícit d’universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals, així com de diversos col·lectius cívics de divers caire que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià. A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges que apareixen en els llibres de la campanya s’han sumat a la iniciativa. Així, els ajuntaments de Bétera, Teulada, Alzira, Xàtiva i Alcoi han confirmat també el seu suport a «Llegir en valencià, paisatges de llegenda».

  Rosa Mengual
  Coordinadora d’activitats
  lectura@fundaciobromera.org
  Fundació Bromera per al Foment de la Lectura

css.php
%d bloggers like this: