Home // - Val猫ncia // #CantDeLaSibil路la #SeuDeVal猫ncia #PPCC #BonNadal

#CantDeLaSibil路la #SeuDeVal猫ncia #PPCC #BonNadal

YouTube Preview Image

Cant de la Sibil路la

Vilaweb聽聽24/12/15 聽鈥Lo jorn del Judici/ parr脿 qui haur脿 fet servici.鈥 S贸n els primers versos del 鈥Cant de la Sibil路la鈥, una pe莽a medieval de teatre religi贸s que pronostica l鈥檃rribada del Messies i una terrible fi del m贸n. T茅 una durada de cinc minuts i es representa el 24 de desembre a la nit, just聽abans de la Missa del Gall. Normalment el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil路la 鈥搖na endevinadora del m贸n pag脿鈥, amb mantell de seda i una espasa a la m脿. La can莽贸, que sol ser interpretada 鈥榓 cappella鈥, es basa en una melodia d鈥檕rigen moss脿rab i es va traduir al catal脿 al segle XIII.

La interpretaci贸 d鈥檃quest cant era un costum for莽a est猫s per tota l鈥橢uropa medieval i, tal com algunes fonts apunten, podria 茅sser fruit de la por que originava l鈥檃rribada de l鈥檃ny 1000. Al segle XVI va anar desapareixent arran de les disposicions del concili de Trento, que el consideraven un ritu pag脿. Nom茅s es va conservar intacte a l鈥橝lguer i a Mallorca, on el 2010 fou聽declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L鈥檌nter猫s pel 鈥楥ant de la Sibil路la鈥 va ren茅ixer al segle XIX, gr脿cies a alguns folkloristes, i de mica en mica s鈥檋a anat recuperant en聽molts indrets del pa铆s.

L鈥橝lguer. Una de les interpretacions m茅s especials que es fan del cant 茅s la de la catedral de l鈥橝lguer, on no s鈥檋a interromput mai. Hom l鈥檃nomena 鈥Lo senyal del judici鈥 (v铆deo) i 茅s interpretat per un canonge, acompanyat de dos infants. La versi贸 que se鈥檔 fa no 茅s la mallorquina, sin贸 una de m茅s af铆 al manuscrit de la Seu d鈥橴rgell.

Santuari de Lluc. La representaci贸 al santuari de Lluc 茅s la m茅s curosa i ritualitzada de totes les que es fan a Mallorca. La sibil路la 茅s un dels nens de l鈥escolania, coneguts popularment per 鈥榖lauets鈥, i canta enmig de la penombra per afegir tremendisme a l鈥檈scena. El cant 茅s tan impressionant que, quan s鈥檃caba, la sibil路la marxa solemnement sense que cap feligr猫s tingui el coratge de badar boca.

Palma. El 鈥Cant de la Sibil路la鈥 s鈥檌nterpreta en molts municipis聽de Mallorca, per貌 una de les representacions m茅s genu茂nes 茅s la que es fa a la seu de Palma. La tradici贸 s鈥檋i ha preservat en el curs dels segles i nom茅s va deixar d鈥檌nterpretar-se durant tres anys, del 1572-1574. A la seu, hi canta una soprano professional.

Ripoll. Una de les primeres representacions consignades del cant 茅s la que es feia al segle X al monestir de Ripoll i que posteriorment es va difondre per tot el pa铆s. El 2012 es va recuperar amb una soprano i acompanyament coral i d鈥檕rgue. La sibil路la hi apareix enmig de la foscor del temple acompanyada de dos infants que porten ciris.

La Seu d鈥橴rgell. A la catedral de la Seu d鈥橴rgell fa quatre聽anys que es va recuperarel cant amb interpretaci贸 de soprano, cor i acompanyament d鈥檕rgue (v铆deo). T茅 la particularitat que s鈥檋i canta una versi贸 aut貌ctona de l鈥橭rdinari de la Seu que data del 1538 i 茅s en catal脿.

Sant Iscle d鈥橢mpord脿. Tot i que el cant fa pocs anys que es va recuperar en aquesta esgl茅sia rom脿nica, la cosa m茅s important hi 茅s la partitura. Data del segle XIV i 茅s una versi贸 for莽a especial i molt arcaica. Aix貌 fa que sigui una de les m茅s antigues

YouTube Preview Image

El Cant de la Sibil路la valenciana interpretada per la聽Capella de Ministrers, el Cor de la Generalitat Valenciana i Jos茅 Escrihuela, de l’Escolan铆a de la Reial Bas铆lica de la Mare de D茅u dels Desamparats
de Valencia
, dirigits per聽聽Carles Magraner. Catedral de Valencia, 30 novembre de 2012.

Posted in - Val猫ncia, * ValldignaDigital and tagged as ,

Comments are closed.

css.php
%d bloggers like this: