Home // - València // #CantDeLaSibil·la #SeuDeValència #PPCC #BonNadal

#CantDeLaSibil·la #SeuDeValència #PPCC #BonNadal

YouTube Preview Image

Cant de la Sibil·la

Vilaweb  24/12/15  ‘Lo jorn del Judici/ parrà qui haurà fet servici.’ Són els primers versos del ‘Cant de la Sibil·la‘, una peça medieval de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i una terrible fi del món. Té una durada de cinc minuts i es representa el 24 de desembre a la nit, just abans de la Missa del Gall. Normalment el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la –una endevinadora del món pagà–, amb mantell de seda i una espasa a la mà. La cançó, que sol ser interpretada ‘a cappella’, es basa en una melodia d’origen mossàrab i es va traduir al català al segle XIII.

La interpretació d’aquest cant era un costum força estès per tota l’Europa medieval i, tal com algunes fonts apunten, podria ésser fruit de la por que originava l’arribada de l’any 1000. Al segle XVI va anar desapareixent arran de les disposicions del concili de Trento, que el consideraven un ritu pagà. Només es va conservar intacte a l’Alguer i a Mallorca, on el 2010 fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’interès pel ‘Cant de la Sibil·la’ va renéixer al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes, i de mica en mica s’ha anat recuperant en molts indrets del país.

L’Alguer. Una de les interpretacions més especials que es fan del cant és la de la catedral de l’Alguer, on no s’ha interromput mai. Hom l’anomena ‘Lo senyal del judici‘ (vídeo) i és interpretat per un canonge, acompanyat de dos infants. La versió que se’n fa no és la mallorquina, sinó una de més afí al manuscrit de la Seu d’Urgell.

Santuari de Lluc. La representació al santuari de Lluc és la més curosa i ritualitzada de totes les que es fan a Mallorca. La sibil·la és un dels nens de l’escolania, coneguts popularment per ‘blauets’, i canta enmig de la penombra per afegir tremendisme a l’escena. El cant és tan impressionant que, quan s’acaba, la sibil·la marxa solemnement sense que cap feligrès tingui el coratge de badar boca.

Palma. El ‘Cant de la Sibil·la‘ s’interpreta en molts municipis de Mallorca, però una de les representacions més genuïnes és la que es fa a la seu de Palma. La tradició s’hi ha preservat en el curs dels segles i només va deixar d’interpretar-se durant tres anys, del 1572-1574. A la seu, hi canta una soprano professional.

Ripoll. Una de les primeres representacions consignades del cant és la que es feia al segle X al monestir de Ripoll i que posteriorment es va difondre per tot el país. El 2012 es va recuperar amb una soprano i acompanyament coral i d’orgue. La sibil·la hi apareix enmig de la foscor del temple acompanyada de dos infants que porten ciris.

La Seu d’Urgell. A la catedral de la Seu d’Urgell fa quatre anys que es va recuperarel cant amb interpretació de soprano, cor i acompanyament d’orgue (vídeo). Té la particularitat que s’hi canta una versió autòctona de l’Ordinari de la Seu que data del 1538 i és en català.

Sant Iscle d’Empordà. Tot i que el cant fa pocs anys que es va recuperar en aquesta església romànica, la cosa més important hi és la partitura. Data del segle XIV i és una versió força especial i molt arcaica. Això fa que sigui una de les més antigues

YouTube Preview Image

El Cant de la Sibil·la valenciana interpretada per la Capella de Ministrers, el Cor de la Generalitat Valenciana i José Escrihuela, de l’Escolanía de la Reial Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats
de Valencia
, dirigits per  Carles Magraner. Catedral de Valencia, 30 novembre de 2012.Posted in - València, * ValldignaDigital and tagged as ,

Comments are closed.

css.php
%d bloggers like this: