Home // *La Cotorra // “La memòria dels absents” un llibre de Vicent Martínez i Sancho

“La memòria dels absents” un llibre de Vicent Martínez i Sancho

LA COTORRA DE LA VALLAcabem de llegir el llibre  “LA MEMÒRIA DELS ABSENTS” de Vicent Martínez Sancho, una quasi novel·la per l’estil, i una part molt important de la història de la Valldigna narrada. Fa la impressió de ser una resposta a un fort oblit històric en els temps de la transició,  amb un conjunt d’ anècdotes que faran entendre com eren aquells temps del final del franquisme i principis  de la democràcia. El manifest dels 375,  l’Associació d’Amics de la Valldigna  i el naixement del socialisme, diríem al País Valencià, està documentat per un des personatges claus a València. El relat dels fets fa que no el deixes el llibre, encara que com sol passar en aquest tipus de llibres,  hi apareixen molts noms coneguts i alguns d’ells de segur que no els agradarà. De la lectura es comprén que en altres llibres s’han deixat oblidats a personatges centrals de la història de Simat i això podria ser  considerat com a mala memòria,  perquè no volem pensar en mala fe. Els absents escriuen- i com escriuen la seua història, potser de guanyadors donades les condicions dels que l’han escrita sense tenir en compte les seues opinions – en fets ben documentats en uns moments tan importants pel canvi civil, per les relacions de la gent culta amb la política que val a dir que a tots i totes interessa. 

 
És un llibre que enganxa des del principi i que ens arriba quan no fa gaire que presentava el mateix autor, el doctor en físiques Martinez Sancho, un altre llibre sobre l’energia nuclear. Ara ens sopren amb una obra amena i històrica que deixa una sabor de tranquil·litat en els temps que corren, tot a pesar de la forta crisi i dels temps dificils a nivell econòmic que ara passem. 

Posted in *La Cotorra, > Simat, > Tavernes, > Valldigna, Vicent Martinez i Sancho and tagged as , ,

4 Comments

 • El professor Vicent Martínez Sancho, premi Estel 2011 atorgat per EU Safor-Valldigna, ens ha donat una nova mostra de la seua fecunditat literària i del seu compromís polític i social amb la Valldigna amb una nova publicació, “La memòria dels Absents” (Editorial Albatros), una mena de repàs a la història política recent de la Valldigna i als principals esdeveniments d’una etapa compresa entre els anys 1960 i 2002.
  Martínez Sancho, autor també de diverses publicacions i assajos científics, és una persona que ha destacat i destaca en la lluita democràtica, el valor cívic, la consciència nacional i lingüística i la justícia social, valors que amb bon criteri el van fer acreedor del premi Estel.
  La publicació de “La memòria dels absents” i el temps que ha dedicat a recopilar tota la documentació inclosa al llibre no fan més que ratificar les seues qualitats i el seu compromís.
  El també expresident d’Acció Cultural és una de les persones més documentades en la història política de la Valldigna, en bona part perquè ha estat protagonista, i també perquè s’ha preocupat pacientment de conservar documentació.
  El rigor és inqüestionable, tot i que té algunes llacunes quan òbvia en l’apartat dedicat al naixement de la UPV a Simat que la fundació d’esta formació a Simat va ser obra exclusivament de Secundí Mollà i Gerard (Guerau) Cabanilles, ambdós militants aleshores, i que el primer cap de llista, Vicent Ribera, ho va ser per oferiment directe i personal de Gerard Cabanilles. És cert que persones com el propi Martínez Sancho, Ferran García i Rafael Mogort, a qui Martínez Sancho atribueix la implantació de la UPV a Simat, van donar forma i sentit amb la seua implicació i van contribuir de manera determinant a que aquell primer acte de rebeldia política a Simat es traduira en dos regidors a l’Ajuntament l’any 1987. I no és que Secundí Mollà i Gerard Cabanilles es senten ara especialment orgullosos d’haver implantat aquella formació política a Simat, perquè l’evolució posterior d’aquest partit, sobretot a l’àmbit local, els va portar a demanar la baixa a finals dels anys noranta.
  No obstant, la documentació que aporta l’autor i que reprodueix a la publicació fa reviure amb gran fidelitat aquella etapa, com ara els butlletins, i les enquestes en periodes electorals. La primera vegada que es va demanar l’opinió dels veïns a Simat ho va fer la UPV en la campanya de les municipals de 1987 i va ser idea de Martínez Sancho. Era la primera vegada que s’introduïa la tècnica del sondeig a Simat.
  El llibre està a la venda a Simat a l’establiment Les Graes al preu de 21 euros.

 • Unes observacions sobre el llibre de Vicent Martínez Sancho “La memòria dels absents”, per una persona que sí se l’ha llegit. De fet, el tinc davant de mi.

  1. “La memòria dels absents” abraça 41 anys, entre 1962 i 2002, ambdós inclosos. En ell es parla des dels arbres de la Font Menor, fins als intents de restauració del Clot de l’Horta, tot passant pel primer escrit reivindicant el Monestir, l’Associació d’Amics de la Valldigna i la major part dels fets polítics més importants esdevinguts a la Valldigna en tan ample període de temps. El redactor de l’Arc Iris, però, comentant el llibre sembla que no se n’assabentat ja que només parla d’uns fets sense importància respecte la resta que hom pot llegir al llibre. I per què parla només de Secundí Mollà i de Gerard Cabanilles que segons l’escrividor de l’Arc Iris són els que van fundar la UPV a Simat? Només hi ha una explicació: “Vanitas vanitatis et omnia vanitas”.
  2. En cap de lloc del llibre l’autor diu que Rafael Mogort va implantar la UPV a Simat.
  3. Quan l’escrividor afirma “••• van contribuir de manera determinant a que aquell primer acte (la cursiva és meua) de rebeldia política a Simat es traduira en dos regidors a l’Ajuntament l’any 1987”, sembla ignorar que Martínez Sancho ja duia 25 anys d’activisme cívic, tant als pobles com a la Universitat. Altra vegada no cap altra explicació: “Vanitas vanitatis et omnia vanitas”.
  4. És obvi que el redactor d’Arc Iris no s’ha llegit el llibre. I és una llàstima, perquè és molt educatiu.

Deixa un comentari

css.php
%d bloggers like this: